• Deprem Performans Analizi Nedir?


    Yapılarda performans analizi yapmamızın sebebi olası depremlerde binanın dayanımının ve sağlamlığının ölçülmesidir.

    Performans Analizi Raporu Nedir? Belirlenen Detaylar Nelerdir ?

    Yapının projesi yoksa statik ve mimari rölevesi hazırlanarak modelleme için altlık oluşması sağlanır. Daha sonra yapısal eleman detayları hakkında bilgi elde etmek için beton dayanımı ve donatılar tespit edilerek durum tespiti yapılır.

    İlgili yapının yapıldığı yılı, minimum donatısı veya mevcut donatısı tespit edilir. Kolonlarda kolon sayısının %10’u, kirişlerde ise kirişlerin %5’inin beton örtüsü sıyrılır, sıyırma işlemi yapılmayan kolon ve perdelerin %20’sinde mevcut donatı sistemi cihazlarla tespit edilir. Bu işlemler sayesinde donatı gerçekleşme katsayısı bulunur. Bu katsayı tespit işlemi yapılmamış diğer yapısal elemanlar içinde kullanılır. Malzeme özelliklerinin belirlenmesi ise yapının zemin katında minimum 3 diğer katlarda 2 adetten az olmamak üzere kolon ve perdelerden karot alınarak yapılır (kapsamlı bilgi düzeyi için). Toplam karot sayısı binanın tümü için 9 adetten az olmamalıdır. Bilgi düzeyi sınırlı olan binalarda (projesi olmayan) karot sayısı her katta minimum 3 adet olmalıdır.

    Yapının betonarme projesi var ise uygunluğunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Uygulama detay projeleri var ise yapılan sıyırma ve röntgen işlemlerinin sayısında azalma olmaktadır. Bunun haricinde yapısal elemanlarda kullanılan donatı çeliği sınıfı belirlenir. Her sınıftaki çelik için birer adet örnek alınacaktır. Bu örnek numunelerin çekme deneyleri yapılır. Çekme deneyleri sonuçları projede belirtilen değerlerden farklı ise en az 3 numune daha alınarak en elverişsiz değerler mevcut gerilme değerleri olarak elde edilecektir.